Bioetanol

Bioetanol A Mannvit Engineering egy pilot üzem létesítését és üzemeltetését tervezi az Akureyri Egyetemmel együttműködésben.  Ami ebben a projektben különleges, hogy olyan hőforrásokból származó baktériumokat terveznek használni, amelyek képesek a cellulózt bizonyos mértékben etanolra és hidrogénre bontani.

A Mannvit  jelenleg az Akureyri Egyetemmel együttműködésben két bioetanollal kapcsolatos kutatási és fejlesztési (R&D) projekten dolgozik. Ezek a projektek a második generációs bioetanol termelés folyamattervezését, megvalósíthatósági tanulmány készítését és a biodízel gyártás során képződő nyers glicerin etanollá alakításával kapcsolatos kutatásokat és fejlesztési munkát tartalmazzák.


A bioetanolról:
A bioetanol a cukortartalmú szerves anyagok, általában cukor- és keményítőgyártáshoz használt termények, erjesztésével előállított alkohol. A lignocellulóz biomassza, mint például a mezőgazdasági hulladék, szalma, továbbá a fa- és papíripari hulladékok lehetséges nyersanyagai az etanol termelésnek. Lignocellulóz biomassza nyerhető továbbá lucerna, köles és kender termesztéséből is. Az etanol használható gázolaj adalékaként járművekhez az oktánszám növelése és a szennyezőanyag kibocsájtás csökkentése érdekében. A hagyományos gázolaj üzemű autóknál az általános etanol keverési arány 5% és 10% (E5 és E10), illetve 22% és 85% (E22 és E85) a vegyesüzemű autóknál.

A bioetanol előállítása keményítő- és magas cukortartalmú anyagok mikrobás erjesztésével (többnyire élesztő) jól ismert folyamat, és széleskörben használt. Az 1970-es olajválság óta a legnagyobb termelők az U.S.A és Brazília. Az így előállított etanolt általában első generációs bioetanolként emlegetik. 

A cellulóz-gazdag biomasszából készített etanol a második generációs bioetanol. A gyártás az olyan nyersanyagok felhasználásán alapul, mint például a fa, a fű, a szalma, a hulladék papír és a különböző mezőgazdasági hulladékok, amelyeket nem használnak fel takarmánynak vagy emberi fogyasztásra.  

Ma, a bioetanol termelés a bioüzemanyag termelés 94%-át teszi ki világszerte, amely 60%-a cukorból, 40%-a pedig egyéb terményből származik. Becslések szerint a világon elérhető lignocellulóz alapú biomasszából 1670 milliárd liter bioetanol lenne gyártható, amely E85 keverékként felhasználva nagyjából a világ benzin felhasználásának a 32%-át fedezné.

Cellulóz etanol:
A cellulóz etanol, amit gyakran a második generációs bioetanolként emlegetnek, a növények tömegének nagyrészét kitevő szerkezeti anyag, a lignocellulóz cellulóz és félcellulóz részeiből készül. A lignocellulózból készült etanol előnyösebb az egyéb forrásokból származó etanoloknál, mivel bőven rendelkezésre áll hozzá olyan alacsony minőségű nyersanyag, amely nem élelemforrás. A cellulóz etanol feldolgozása különbözik az egyéb forrásokból származó etanol feldolgozásától.

A cellulóz alapú etanol előállításának két fő módja:

 • Enzimes hidrolízis és erjesztés:  előkezelt lignocellulóz alapú anyagok cellulóz tartalmának kisebb egységekre bontása (hidrolízis reakció), majd erjesztése és desztillációja.
 • Elgázosítás és erjesztés vagy kémiai reakció:  a lignocellulóz anyagok szénmonoxidra és hidrogénre bontásra. Ezután a gázokat baktériumos erjesztéssel vagy katalizált vegyi reakcióval etanol üzemanyaggá alakítják.

Az üzemanyaggyártás technológiája:
Az etanol gyártásához az alapanyagnak először a leírt erjesztési vagy gázképzési folyamaton kell keresztül mennie. Miután lezajlott az etanol képződés, az etanolt és a vizet szét kell választani. Ezt általában különböző desztillációs és abszorpciós eljárásokkal érik el. Az etanolgyártás melléktermékei is hasznosíthatók. A kukorica alapú etanolgyártás mellékterméke például, a héjat, rostokat és sok fehérjét tartalmazó törköly (distillers grain) eladható takarmányként, amely javítja az etanolgyártás gazdaságosságát.

A bioetanol projekt főbb elemei:
A Mannvit jelenleg az Akureyri Egyetemmel együttműködésben egy olyan kutatási és fejlesztési projekten dolgozik, amely célja hőforrásokból származó termofil baktériumok használata a cellulóz etanol gyártáshoz, illetve a meglévő eredmények alapján egy próbaüzem megépítése.

A Mannvit szolgáltatásai:

 • Az etanol üzem folyamattervezéssel kapcsolatos szolgáltatásai
 • Kutatási és fejlesztési szolgáltatások
 • Tesztelés és optimalizálás
 • Energiahatékonyság az etanol gyártás során
 • Próbaüzemek létesítése a folyamat tökéletesítéséhez
 • Gazdaságos módszer kidolgozása új nyersanyagok teszteléséhez
 • Alternatív erjesztési módok tesztelése
 • Energiaegyensúly előrejelzés kisléptékű folyamat szimulációk alapján
 • Melléktermékek hasznosítása

További információ:


Sig. Lárus Hólm

A Mannvit Kft. ügyvezető igazgatója


Email küldése