Biometán

Manapság a kereskedelemben a metán többnyire, mint a földgáz fő összetevője kapható és használt. A biogáz a biomassza, mint például a trágya, szennyvíz és kommunális hulladék anaerob bomlása során képződik.  A biogáz átalakításával, ami a CO2, H2S és a nedvesség tartalom eltávolítását jelenti, biometánt állítanak elő.  A biometán ugyanazon célokra használható, amelyekre a földgáz, vagyis fűtésre, illetve üzemanyagként. Ezentúl felhasználható közvetlenül hőtermelésre és CHP folyamatokban.


A Mannvit Engineering sokéves tapasztalattal rendelkezik a hulladékból való energiatermelésben, beleértve a biometán termelést és hasznosítást. Jelenleg a Mannvit számos biometán projekten dolgozik.

A Mannvit az Akureyri Egyetemmel közreműködésben olyan kutatási és fejlesztési projekteken dolgozik együtt, amelyek az anaerob bomlási rendszerek hatékonyságának és gáz hozamának növelésére irányulnak különböző mezofil és termofil baktériumtörzsek felhasználásával.

A Mannvit, Reykjavik városával együttműködve egy szerves hulladékból biometán előállítására alkalmas, anaerob rothasztó üzem terveit készítette el, mely biometán felhasználható lesz  elektromos áram- és hőtermelésére, illetve tovább tisztítva üzemanyagként.

 

A Mannvit részt vesz továbbá egy projektben az Izlandi Mezőgazdasági Egyetemmel és más cégekkel együttműködve, amelyben a mezőgazdasági hulladék hasznosítására dolgoznak ki megoldást gazdálkodók számára. A projekt célja, hogy az egyes farmokra jellemző egyedi hulladékok elemzését követően a gazdálkodókat megvalósítható hasznosítási megoldásokkal vagy elszállítási útvonalak ajánlásával segítse. A mezőgazdasági hulladék, mint például a trágya és a termény maradványok egy lehetséges hasznosítása a biogáz termelés anaerob lebontással.  Ebben az esetben a Mannvit biogáz termeléssel kapcsolatos szakértelme és tapasztalata jelentős erőforrását képezi a projektnek.

.


További információ:


Sig. Lárus Hólm

A Mannvit Kft. ügyvezető igazgatója
 

Email küldése