Depóniagáz

Éveken keresztül a depóniák készítése volt a hulladékkezelés általános módja.  A hulladék depóniák létrehozásakor elkezdődik a nedves szerves anyagok anaerob lebomlása.  Ez az anaerob folyamat képez biogázt a depóniákban.  A Mannvit Engineering tervezte és bonyolította le a kivitelezéshez kapcsolódó beszerzési feladatokat egy Álfsnesben létesült biogáz átalakító üzemhez, jelenleg pedig egy Akureyriben létesítendő üzem megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésén dolgozik.

Korábban évekig a lerakás volt a hulladékkezelés általános és elterjedt módja.  A depóniákba helyezett hulladékban megindul a nedves szerves anyagok anaerob lebomlása. Ezen anaerob folyamat következtében biogáz képződik a hulladékdepóniákban.  A Mannvit Engineering tervezte és bonyolította le a beszerzési feladatokat egy Álfsnesben létesült biogáz előállító üzemhez, jelenleg pedig egy Akureyriben létesítendő üzem megvalósíthatósági tanulmányán dolgozik.

A metán átalakító üzemek az eredeti nyers depóniagázt biometánná alakítják.  Az átalakítás előtt, a depóniagáz elsősorban metánból és széndioxidból áll, amelyben a metán adja a gáz 50-60 %-át. A biogáz átalakító üzemben a magas fűtőértékű gáz előállításához a széndioxidot és az egyéb szennyeződéseket eltávolítják a depóniagázból, így egy 95 %-os metántartalmú gázt állítanak elő, mely biometánként ismert.  A biometán tulajdonságai hasonlóak a földgázhoz, így felhasználható jármű üzemanyagként vagy közvetlenül betáplálható a helyi gázhálózatba.

 

A biogáz depóniából való kitermeléséhez furatokat alakítanak ki fúrnak a depóniába, majd a fúrólyukba polietilén kútszerkezetet helyeznek.  Ez után a biogázt a kutak megszívásával termelik ki.  Az optimális eredmény elérése érdekében kifejezett figyelmet kell fordítani a gáz összetételére és a szivattyúzási nyomásra.

 
gázkibocsájtás A metángáz termelés Alfsnesben 2001-ben kezdődött   egy kis átalakító üzemmel.  Az igény gyorsan növekedett, így 2005-ben egy új átalakító üzemet létesítettek.  Az új biogáz átalakító üzem tervezését és a beszerzés lebonyolítását teljes mértekben a Mannvit Engineering végezte.  Az üzemben SCADA automatizálási rendszert alkalmaznak, így az, online üzemeltethető és ellenőrizhető. A Mannvit tervezéssel és eszközbeszerzéssel kapcsolatos szakértelmét, illetve felkészültségét bizonyítja, hogy az üzem minimális leállási időkkel különösen megbízhatónak bizonyult.


Az Álfsnes-i területen a depóniagáz alkalmazható közvetlenül elektromos áram termelésére, vagy átszállítható a biogáz előállító üzembe, ahol a depóniagázt biometánná alakítják, amely üzemanyagként használható.  Elektromos áram előállítás esetén, jelentős mennyiségű hő keletkezik, mely a továbbiakban távfűtésre használható.   Az Álfsnes-i üzem 800 m³/óra depóniagázt képes feldolgozni, ami 450 m³/óra biometán gáznak felel meg.  Ennek a mennyiségnek az energiatartalma 400 l/óra benzinnek felel meg.
depóniagáz

Kiadvány:


depóniagáz

További információ:


Sig. Lárus Hólm

A Mannvit Kft. ügyvezető igazgatója

 


Email küldése