Geotermikus energia
Geotermális energia - A Strokkur gejzír kitöréseA Mannvit a világ egyik vezetõ cége a geotermális energiafelhasználás fejlesztésében. A cég több évtizedes tapasztalattal rendelkezik Izlandon a geotermikus erõmûvek fejlesztésében és tervezésében. Széles területen nyújt tanácsadói szolgáltatást kisebb és nagyobb projekteknél egyaránt. Szolgáltatásaink magukba foglalják a kutatást, tervezést, projektmenedzsmentet és a kivitelezés szervezését mind bel- mind külföldön.

A Mannvit geotermikus energiával kapcsolatos projektjei kiterjednek a magas- illetve az alacsony hõmérsékletû geotermikus területek hasznosítására. A magas hõmérsékletû geotermikus területeken kombinált erõmûveket létesítünk, ahol a geotermális közeg hõenergiáját fûtésre és egyben elektromos áram elõállítására használjuk. Az alacsony hõmérsékletû geotermikus területek esetében pedig bináris ciklusú erõmûveket telepítünk elektromos áram fejlesztésére.
 
A Mannvit geotermális energiaügyi mérnökei és szakértõi egyedülálló megoldásokat fejlesztettek ki a geotermikus energia hasznosításának összetett problémáira. Ilyen fejlesztések közé tartoznak például az elektromos áram generálásának és a hõenergia hasznosításának integrálása, ami jelentõsen növeli a geotermikus közeg hasznosításának mértékét, továbbá a világon az elsõ Kalina technológiát alkalmazó geotermikus erõmû kifejlesztése és üzembehelyezése. Az Európában létesítendõ geotermikus erõmûvek a Mannvit által kifejlesztett Kalina technológia alkalmazásával készülnek majd. Lásd itt a Kalina típusú geotermikus erõmû sematikus ábráját.

Az Exorka International Limited-del kötött kizárólagos megállapodás keretében a Mannvit átfogó mérnöki szolgáltatást nyújt számos kezdõdõ geotermikus erõmû projekthez világszerte, többek között négy projekthez Németországban, projekt menedzsmenthez El Salvadorban és kutató fúrásokhoz Európában. Folyamatban van továbbá geotermikus erõmûvek tervezése Nicaraguában és Ausztráliában 4-5 MW teljesítményûtõl egészen 18-19 MW teljesítményûig.
A Mannvit Engineering részt vesz további geotermikus erõmûvek tervezésében Izlandon a Reykjavík Energy-vel és más partnerekkel együttmûködésben, akikkel már több mint 20 éve dolgozik együtt az izlandi geotermikus erõmûvek tervezésében és fejlesztésében.

További információ:
Claus Ballzus
Geotermális energia részleg vezetője
Tel. +354 422 3000

Kristinn Ingason
Geotermális energia részleg vezetője
Tel. +354 422 3000