Geotermikus projekt - Kalina
Kalina Geothermal Power PlantIzland első Kalina-elven működő geotermikus erőművét a Mannvit tervezte és kivitelezte. Ebben a projektben a Mannvit az Exorka International Limited-el, a Kalina erőmű technológia szabadalmának egyik globális engedményesével közreműködésben dolgozott.

Az erőmű 1999-ben épült Észak-Izlandon, egy kisváros, Húsavík közelében. Ez a kétciklusú geotermikus erőmű 2 MW elektromos áramot termel másodpercenként 90 kg átáramló 120 °C-os geotermikus fluidumból. Az erőművet 2000 közepén állították üzembe. Az erőművet elhagyó 80 °C-os geotermikus fluidumot távfűtésre és egyéb ipari célokra használják.

Ez a 2 MW teljesítményű erőmű a város elektromos áramszükségletének 80 százalékát fedezi. Az erőmű hőforrása Húsavíktól 20 km-re délre fekvő geotermális kutakból származik.

A Kalina-elv megkülönböztető jellemvonása az, hogy a turbinát meghajtó keringetett folyadék ammónia és víz keveréke. A hatékonyság növekedés azzal érhető el, hogy a keringetett folyadékot (ebben az esetben a geotermikus fluidumot) és a hűtőfolyadékot nagyjából megegyező hőmérsékleten tartják. A technológia költséghatékonysága pedig az ammónia-víz keverék különleges jellemzőivel magyarázható.


Kalina-elven működő geotermális erőmű vázlata

______________________________

További információ:
Claus Ballzus
Geotermális energia részleg vezetője
Tel. +354 422 3000

Kristinn Ingason
Geotermális energia részleg vezetője
Tel. +354 422 3000