Geotermikus fejlesztés
Geothermal BoreholeIzland a megújuló energiaforrások területén a világ élvonalába tartozik. Jelenleg az ország elektromos áram igényének 72%‐át megújuló vagy zöld energiaforrások biztosítják. Izland azon kevés országok közé tartozik, amely konkrét tervekkel rendelkezik arra vonatkozóan, hogy a közeljövőben teljesen függetlenítse magát a fosszilis energiától.

 

Az ország különleges földrajzi fekvésének köszönhetően geotermikus‐ és vízi energiaforrásokban igen gazdag. Izland a Közép‐Atlanti hátság felett fekszik, pont két tektonikai lemez, az Észak Amerikai és az Eurázsiai távolodó peremeinél, ami majdnem pont az ország közepénél fut végig.

 

Izlandon nagy múltja van a geotermikus energia kihasználásának, illetve annak fejlesztésének. Már az első izlandi telepesek használták a geotermikus meleg vizet fürdésre és mosásra. Bár az első próbafúrások csak 1775‐1776 környékén készültek. További geotermikus kutak az 1920‐as és 30‐as években készültek távfűtéshez. Ez a geotermikus fejlesztés folyamatosan nőtt és mára már az izlandi lakások több mint 90%‐át geotermikus meleg vízzel fűtik.

 

Az 1970‐es évek elején Izland megkezdte a geotermikus erőművek fejlesztését és a geotermikus energia villamos energia generálására való hasznosítását. Az első geotermikus erőmű a Svartsengi Erőmű, az ország dél‐nyugati részén, a Reykjanes‐félszigeten, a keflavíki nemzetközi repülőtér közelében létesült. Jelenleg itt 77 MW elektromos áramot és 475 liter/másodperc majdnem forrásban lévő vizet termelnek. Az erőmű fölösleges, ásványi anyagokban gazdag, vize látja el a híres és közkedvelt fürdőt, a Kék‐Lagúnát.


Jelenleg Izlandnak öt fő geotermikus erőműve van, melyek az ország elektromos áram termelésének 26%‐át (2006) teszik ki:

  • Nesjavelliri Erőmű, jelenleg 120 MW elektromos áramot‐ és körülbelül 1800 liter/másodpercnyi fűtővizet termel.
  • Krafla Erőmű, jelenleg 60 MW elektromos áramot termel, tervezett bővítés 90 MW‐ra
  • Reykjanes Erőmű, ami 2006‐ban lett üzembe helyezve, két turbinával 100 MW termelő kapacitással.

 

Hellisheidi Erőmű, két turbinával jelenleg 90 MW‐ot termel, tervezett bővítés 250 MW kapacitásra 2009‐re.

A Mannvit Engineering már az 1970‐es évek eleje óta jelentős szerepet játszik ezekben a geotermikus fejlesztésekben. Cégünk szolgáltatások széles körét nyújtja mind belföldi mind külföldi energia ipari cégeknek. Szolgáltatásaink közé tartoznak a tervezés, szaktanácsadás, projekt menedzsment, kivitelezés fővállalkozóként is, geotermikus energiakutatás és fúrás ellenőrzés.

A Mannvit elkötelezett a zöldenergia fejlesztése és hasznosítása mellett, kiváltképp a geotermikus‐ és vízenergia területén, és arra törekszik, hogy az egész világon alkalmazza jelentős gyakorlatát és szakértelmét projektekben. Cégünk olyan szolgáltatások széles palettáját kínálja, melyek az energia iparral kapcsolatos projektek teljes megvalósításához szükségesek, a gondolattól a használatbavételig.


További információ:
Kristinn Ingason
Geotermális energia részleg vezetője
Tel. +354 422 3000