A geotermikus távfűtésről
A geotermikus távfűtés a geotermikus energia (melegvíz formájában) olyan felhasználása lakások és irodák fűtésére egy adott régióban, hogy a hőt a felszín alól a lakásokba és irodákba vezetik.

Az alacsonynyomású geotermikus rendszerek és sekélyebb kutak esetén a felszín alatti melegvizet a felszínre hozatal után nagy csöveken keresztülpumpálva egyenesen irodákba és lakásokba vezetik fűtési céllal.

A magasnyomású rendszerek mélyebb kutjaiból feltörő vizek túl melegek és általában a magas sótartalmuk és oldott ásványi anyag tartalmuk miatt erősen korrozív hatásúak a szerelvényekre. A költséges károk megakadályozására a korrozív víz hőjét édesvíznek adják át, és azt vezetik a lakások és irodák fűtőrendszereibe.

A már említett hasznosítás mellett a magasnyomású geotermikus erőművek a hőt gőz generálásán keresztül turbinák meghajtására és ezzel elektromos áram előállítására is használják. Az egyidejűleg elektromos áramot és melegvizet termelő erőműveket, kettős funkciójú erőműveknek nevezik.

A távfűtés használatával, mind a nagynyomású- mind az alacsonynyomású rendszerek hatalmas mennyiségű hőenergiát szolgáltatnak számos lakó- és irodaépület számára egy adott régióban. Izlandon, Reykjavíkban az épületek több mint 95%-át geotermikus távfűtéssel fűtik.

A geotermikus energia nagyon tiszta és környezettudatos energiaforrás. A geotermikus energiának és a geotermikus távfűtésnek közel nulla a széndioxid kibocsájtása.

További információ:

Brynjólfur Björnsson
A közművek ágazat vezetője
Tel. +354 422 3000