Cikk olvasása
1.1.0001 23.09.10

Újabb energiaforrást talált a Mannvit Magyarországon

mályi sikeres geotermikus fúrásBefejeződött a május elején elindult geotermikus kút fúrása Mályiban. A fúrás augusztus 23-adikán 2310m mélységben elérte az előirányzott talpmélységet. A lemélyítés befejezését követõen a geofizikai mérések és az elsõdleges tesztek megerõsítették, hogy a 2270 - 2310 méteres mélységtartományban 110-120 °C fokos víz található, amelynek kitermelési hozama eléri a percenkénti 6000-6600 liter (kb. 100-110 l/s) mennyiséget, bár további vizsgálatok szükségesek a kezdeti eredmények megerősítéséhez. A fúrás előzetes eredményei a Mannvit geológiai vizsgálatainak előrejelzéseit igazolják.

A Mannvit feladata a miskolci geotermikus erőforrás felfedezésében a geofizikai vizságlatok adatainak kiértékelése és a fúrási hely kijelölése, a kútszerkezet megtervezése, illetve a fúrás felügyelete volt. A Mannvit a fúrási és kút tesztelési eredmények kiértékelése mellett további fúrási helyszínek kijelölésén dolgozik.

A geotermikus energiát a Pannergy a nagyjából 200,000 lakosú Miskolc 15,000 lakóját ellátó távhőrendszer kiépítésével tervezi hasznosítani. A Szentlőrincen múlt ősszel felfedezett geotermikus rezervoár után ez a második geotermikus erőforrás Magyarországon, amelyet a Mannvit a Pannergy tanácsadó cégeként talált.

Kapcsolódó cikkek:

Videó beszámoló a Minap.hu oldalon

Cikk a Borsod Online oldalon

ThinkGeoenergy.com (angol nyelvű cikk)