Cikk olvasása
1.1.0001 30.09.13

KEOP pályázatot nyert a Mosonmagyaróvári Geotermikus Rendszer

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a Mannvit magyarországi irodája: A mosonmagyaróvári geotermikus távfűtési projekt - aminek az előkészítésén a Mannvit Kft. már majd két éve dolgozik - közel egymilliárd Forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a KEOP 4.10 program keretein belül.

A projekt célja Mosonmagyaróvár város jelenleg döntően földgáz üzemű távfűtési rendszerének ellátása olcsó és környezetbarát geotermikus hővel, ezáltal fedezve 3600 lakás és 200 egyéb intézmény éves hőigényének kb. 85%-át. A 2300m mélységből kitermelt, közel 100°C hőmérsékletű termálvíz újonnan létesítendő hőközpontban adja át a hőjét a távfűtőrendszernek, majd visszasajtolásra kerül a rezervoárba. A 7 MW teljesítményű geotermikus rendszer teljes beruházási költsége kb. 2,7 milliárd Forint, melynek 37%-át biztosítja az elnyert támogatás.

A projekt előkészítési munkálatain a Mannvit Kft. 2011. óta nagy erőkkel dolgozik, szoros együttműködésben az EU-Fire kft.-vel és Mosonmagyaróvár város önkormányzatával. Az engedélyezési tervezés lezárulta után jelenleg a részlettervek elkészítése van folyamatban, majd várhatóan 2014. elején indulhatnak a kivitelezési munkálatok. A Mannvit amellett, hogy teljeskörű mérnöki szolgáltatást nyújt a rendszer előkészítése és megvalósítása során, a projekt kisebbségi tulajdonosaként a finanszírozási háttér megteremtésében is részt vállal.

A mosonmagyaróvári mellett a Mannvit Kft. számos egyéb geotermikus hő- illetve áramtermelő projekten dolgozik. Ezek közül több magyarországi távfűtőrendszer előkészítési munkálatain az EU-Fire Kft.-vel közösen, a helyi önkormányzatok megbízásából dolgozunk. Jelenleg két geotermikus rendszer működik Magyarországon, melyek a Mannvit Kft. részvételével valósultak meg: a 2010-ben átadott 3,2 MW teljesítményű szentlőrinci geotermikus fűtőrendszer, melyben a Mannvit Kft. tervezőként és beruházás-lebonyolítói EPCM szolgáltatóként vett részt; valamint a miskolci geotermikus fűtőrendszer, melynek geológiai, kútfúrási, környezetvédelmi és engedélyezési előkészítési munkálataiban nyújtott mérnöki szolgáltatást megbízójának.

A Mosonmagyaróvári Geotermikus Rendszer fejlesztésében résztvevő projekt partnerek: 

EU-Fire Kft.
Mosonmagyaróvár város Önkormányzata
VÜF, Városüzemeltető és Fenntartó Kft.
Equinox Kft.