Cikk olvasása
1.1.0001 02.12.13

GEOELEC Nemzeti Workshop

Geoelec Logo 08.2011
iee_logo_supportedby_small

A Mannvit az Európai Bizottság Intelligens Energia – Európa programja által finanszírozott GEOELEC projekt hivatalos résztvevője. A GEOELEC projekt hivatalosan 2011 júniusban indult el, és ez év decemberben zárul. A GEOELEC projektet az EGEC (European Geothermal Energy Council), azaz az Európai Geotermikus Energia Bizottság vezeti nyolc európai ország kilenc cégével közreműködésben.

A projekt elsődleges céljai a geotermikus energia és a geotermikus energia hasznosítás bemutatása Európában, kiemelt figyelmet fordítva az EGS (Enhanced Geothermal System vagy Mesterséges Földhőrendszer) technológiára, továbbá a politikai döntéshozók, az energia ipar és a befektetők nem technikai jellegű akadályainak csökkentésére, illetve növekvési terv kidolgozása a geotermikus energia hasznosítás területén.

A fent említett célok elérése érdekében számos cikk és jelentés készült a projekt során. A Mannvit ezek közül több részfeladat elkészítésében is részt vett, vezető szerepet töltött be a Cost Estimation for the Financial Software (Pénzügyi szoftver megvalósíthatósági tanulmányokhoz), az Environmental Study on Geothermal Power (A geotermikus energia környezeti tanulmánya), a Geothermal Reporting Code Review (Geotermikus vagyon jelentési kódex áttekintése), illetve a Factsheet on Regulation and Public Acceptance (Tájékoztató füzet az engedélyeztetésről és társadalmi elfogadottságról) tanulmányok kidolgozásában. A Mannvit további feladatai közt volt a részvétel a Methodology for Resource assessment (Erőforrás becslés módszertana) kidolgozásában, izlandi esettanulmány biztosítotása a befektetési kézikönyv kidolgozásához, képzési anyag és prezentációk biztosítotása különböző képzésekhez és igény esetén általános információk biztosítotása a geotermikus energiával és iparral kapcsolatban.

geoelec  geoelec

A GEOELEC projekt eredményeit Európaszerte konferencia sorozaton mutatták be, amelyek közül a budapesti esemény házigazdája és lebonyolítója a Mannvit volt. Az esemény sikeresnek bizonyult, nagyjából 50 fő vett részt, akik jelentős érdeklődést mutattak a magyarországi geotermikus ipar iránt.

A konferenciát Hízó Ferenc, a Zöldgazdaság Fejlesztésért, Klímapolitikáért és Kiemelt Közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. A konferencián a GEOELEC projekt fő eredményeit mutatták be, témák voltak például a társadalmi elfogadottság és környezeti hatások; Web-GIS, geotermikus potenciál és jövőbeni kitekintés; Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon és az EU-ban; a Geotermikus vagyon jelentési kódex; a pénzügyi megvalósíthatósági szoftver és az engedélyeztetési háttér. A GEOELEC projekt célközönségének minden célcsoportjából voltak jelen résztvevők, így a bank szektor, döntéshozók és szabályzat alkotók, egyetemek, intézmények, társadalmi és non-profit szervezetek, valamint a geotermikus, olaj és gáz ipar képviselői. Az előadások anyagai a projekt honlapján elérhetőek. A konferencia informatív volt, sok érdeklődést keltett és remélhetőleg további érdeklődést gerjeszt majd a magyarországi geotermikus iparban.

A Mannvit számára a GEOELEC projektben való részvétel kifejezetten hasznos volt, mert elősegítette egy iparág komplex megismertetését a hazai szereplőkkel. A projekt során készített dokumentumok megfelelő mélységű információval szolgálnak a geotermikus iparról, amelyben kiemelt figyelmet kaptak az ipar európai vonatkozásai és az elektromos energia termelés. Az információs anyag mind a geotermikus ipar új szereplőinek, mind az iparban régebb óta tevékenykedő kollégák számára hasznos lehet.

A projekttel kapcsolatos további információt és a projekt során készített anyagokat a www.geoelec.eu oldalon talál. A jelentéseket tartalmazó oldalra, a felső menüsorban található Library, azaz könyvtár gomb megnyomása után jut el.