Cikk olvasása
1.1.0001 05.11.09

Elhelyezték a világ elso széndioxidot metanollá átalakító üzem alapkövét

2009. október 17-edikén elhelyzeték az első széndioxidból metanolt előállító üzem alakövét a Svartsengi geotermikus erőműnél. Ez a világon az első ilyen jellegű üzem, amely létrehozásában a Mannvit Engineering a projekt menedzsment- és a mérnöki szolgáltatásokért felelős.

Az eseményen Ólafur Ragnar Grímsson, Izland elnöke és George Olah, kémai Nobel-díjas tudós és "Az olajon és a gázon túl: A metanol gazdaság" szerzője voltak jelen. Az új átalakító üzem a "George Olah széndioxidból metanolt előállító üzem" nevet viseli majd.

A Hitaveita Suðurnesja hf. (HS) és a Carbon Recycling International ehf (CRI) együttműködési megállapodást írtak alá a Svartsengi geotermikus erőműből kibocsájtott széndioxidból metanolt előállító telep üzemeltetésére. A termelt metanolt autók és egyéb járművek folyékony üzemanyagaként tervezik felhasználni. Az üzem végső feldolgozási kapacitása 4 millió liter/év, amelyet jövő év végére ér majd el.

A projekt teljes beruházási költsége nagyjából $8 millió USD. A CRI és a Mannvit együttműködése több, mint két éve kezdődött, viszont a Mannvit mérnök szakértői már a projekt kezdeteitől szorosan együttműködtek a CRI-vel.