Cikk olvasása
1.1.0001 13.07.10

Elindult a Szentlörinci távfütési rendszer kiépítése

Szentlőrinc geotermikus fűtés megnyitóHivatalos megnyitóval indult a geotermikus távfűtési rendszer kivitelezése Szentlőrincen. Az alapkövet Össur Skarphéðinsson, Izland külügyminisztere, Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Dr. Győrvári Márk, Szentlőrinc polgármestere helyezte el. Ez a projekt jelenleg a legnagyobb geotermikus fejlesztés Magyarországon, aminek célja Szentlőrinc gázüzemű távfűtési rendszerének környezetbarát megújuló geotermikus energiára épülő rendszerré való átalakítása.

A projekt a megújuló energia hasznosításával foglalkozó PannErgy NyRt. és a mérnöki és projekt menedzsment szolgáltatásokat nyújtó Mannvit Engineering közös törekvése. Ez az alkalom fontos mérföldkő Magyarország jelentős geotermikus potenciáljának hasznosításában.

Szentlőrinc geotermikus fűtés alapkő letétAz alapkő letételét a 2009. szeptemberben befejezett szentlőrinci kitermelő kút fúrásának  sikeressége előzte meg. A tervek szerint ez a kút szolgál majd a város geotermikus távfűtő rendszerének melegvíz kitermelő kútjaként. Várhatóan a rendszer 2010. októberétől üzemel majd.  2010. júniusban a Pannergy Nyrt. 90%-os tulajdonában lévő Szentlőrinc Geotermia Zrt. és a non-profit Szentlőrinci Közüzemi Közhasznú Kft 15 éves hőszolgáltatási megállapodást kötött, öt éves hosszabbítási opcióval.