Cikk olvasása
1.1.0001 18.09.09

Mérföldkohöz érkezett a magyarországi geotermikus fejlesztés – Elkészült az elso kút

Szentlőrinc geotermikus kútAz elmúlt héten mérföldkőhöz érkezett Magyarország új geotermikus központi fűtőhálózatának megvalósulása – befejeződött az első geotermikus kút fúrása. Az első kút, a dél-magyarországi Szentlőrinc városában zajló fejlesztés része, a környék meleg  vizét és fűtését szolgáltatja majd. A jövőben további területeken is tervbe van véve geotermikus kutak fúrása, így várhatóan összesen 30 magyarországi település távfűtése lesz ily módon biztosítva.

A projekt fejlesztője és befektetője a magyar Pannergy Nyrt., a mérnöki tanácsadást pedig az izlandi anyacéggel rendelkező Mannvit Kft. végzi. A 350-500 millió eurós projekt megvalósulása esetén legalább 70 000 lakás fűtését biztosítja majd, valamint új energiaforrást von be a villamos energiatermelésbe is.

Az 1820 méteres szentlőrinci kút előzetes tesztjei és kapacitásvizsgálata bíztató eredményt mutat, lehetővé téve a kút tervek szerinti  működésbe állítását. A kút szivattyúzás nélkül 5-10 liter/sec mennyiségű 80ºC-os vizet  termel. Szivattyúzással a víztermelés több, mint 20 liter/sec teljesítményig fokozható. További vizsgálatok, így a szentlőrinci távfűtésére használandó víz ásványi összetételének laboratóriumi vizsgálata is folyamatban vannak. A projekt során összesen mintegy 50 – 70 kút lemélyítését tervezik Magyarországon.

Sigurður Lárus Hólm, a Mannvit Kft. projekt vezetője a következőket nyilatkozta: „Ez az első példa Magyarországon, hogy lakások fűtése céljából a közel 2000 méternyi  üledékes réteg harántolása után, egy vetőzóna adta rezervoár hévízét használják.”

A kút helyének kijelölését a korábbi feltáró tevékenység meglévő eredményeinek és a Mannvit saját teszteredményeinek együttes kiértékelése adja. Az adatok összegzésének eredményeképp egy vetőzóna jelenléte mutatható ki Szentlőrincen – ami ideális körülmény geotermikus kút létesítéséhez. A vetőzónába való fúrás technológiája terén Izland több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, és a projekt révén ezt a technológiát és tapasztalatot hozta Magyarországra.

Szentlőrinc geotermikus fúrás sikeresA projekt a geotermikus hő magyarországi hasznosításának régi hagyományára épít, ami különösen a fürdőkre igaz. A magyar szakemberek széleskörű tapasztalattal rendelkeznek víz- és aszénhidrogén  kutató fúrás kivitelezésében. Ez ideális környezetet teremt a cég európai műveleti központjának felépítéséhez, ötvözve a Mannvit izlandi geotermikus fejlesztésekkel kapcsolatos szakértelmét, valamint a meglévő magyar tapasztalatot. A Mannvit Kft. főleg a geotermikus energia hasznosításával kapcsolatos projekteken dolgozik, illetve végzett már feladatokat egyéb műszaki területeken is.

A projekt kezdetén a Mannvit geológiai és geofizikai méréseket végzett egész Magyarország területén, majd adott helyeken részletesebb mérésekkel folytatta a kúthelyek meghatározásához. A hely specifikus munkák a kút tervezését, a fúrás felügyeletét és a geotermikus hő meglévő távfűtőrendszerbe való integrálását tartalmazta. A szerződött helyi fúró cég az Aquaplus.

Az izlandi Mannvit Engineering 2008-ban nyitotta a Mannvit kft. irodáját Budapesten és jelenleg tizenegy magyar mérnököt és szakembert alkalmaz. A magyarországi munkákon kívül a Mannvit Kft. aktívan dolgozik projekteken Németországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Bosznia-Hercegovinában, Romániában, Görögországban és Törökországban.