Cikk olvasása
1.1.0001 20.12.12

Magyar siker az Európai Unió pályázatán

EU flag39,3 millió euró támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai közreműködésével benyújtott magyar projekt az Európai Unió NER300 pályázatán új típusú, innovatív geotermikus erőmű létesítésére.

Az EU-FIRE és Mannvit Kft. által alapított EGS Hungary Konzorcium tervezett beruházásának technológiája (Javított Geotermikus Rendszer - EGS) rendkívül újszerű. Az erőmű létrehozásával egy nemzetközi szinten is kiemelt jelentőségű innovatív fejlesztés valósulhat meg az alföldi régióban. A fejlesztés komoly előrelépést eredményez Magyarország geotermikus energiakincsének hasznosításában. A magyar pályázatot a benyújtott 34 megújuló energia projekt közül választotta ki az Európai Bizottság. A NER300 program a releváns költségek 50 százalékát finanszírozza 39,3 millió euró (mintegy 11 milliárd forint) értékben.

Az Európai Unió 2010-ben hirdetett pályázatot NER300 néven a szén-dioxid környezetvédelmi szempontból biztonságos leválasztására és geológiai tárolására, a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló innovatív technológiák demonstrációs projektjeinek támogatására. Az Európai Bizottság 2012. december 19-én tette közzé a támogatott projektek listáját tartalmazó határozatát. A támogatási döntés nemcsak Magyarországnak, hanem az egész régiónak is nagy sikert hozott. A nyertes pályázatok között összesen három közép-európai projekt szerepel.

Magyarország a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben célul tűzte ki, hogy 2020-ra a bruttó végső energiafogyasztás 14,65 százalékát megújuló energiaforrásokból biztosítsa. A Kormány és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elkötelezett a vállalás teljesítéséhez szükséges intézkedések meghozatalára. A támogatott projekt megvalósítása a geotermikus energiából történő villamosenergia-előállítással hozzájárul a kitűzött cél megvalósításához.

(forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)