Vízenergia Izlandon
Izland természeti adottságai, a számos glecsser, illetve a kiadós csapadékmennyiség mind erősen a vízenergia hasznosítása mellett szólnak. Jelenleg Izland elektromos áram szükségletének mintegy 75%-át vízerőművek szolgáltatják. Mindezek ellenére Izlandon a vízenergia-termelés jelentős részét nem lakossági felhasználásra, hanem ipari létesítmények energiaigényének fedezésére használják, például alumínium kohóknál, ferroszilícium és más nagy energiaigényű ipari folyamatokhoz.

Izlandon az első vízerőmű 1904-ben épült 9kW kapacitással és azóta is folyamatosan létesülnek újabb vízerőművek. A legutóbbi ilyen projekt a 2007-ben átadott Kárahnjúka vízerőmű volt (690MW), ami Kelet-Izlandon az új Alcoa Fjaardal Alumínium Kohó elektromos áram ellátására épült.

Izland számos vízerőműve közé tartoznak:

  • Blöndustöð vízerőmű– 150 MW
  • Búrfellsstöð vízerőmű– 270 MW
  • Hrauneyjafosstöð vízerőmű– 210 MW
  • Laxárstöðvar vízerőmű– 28 MW
  • Sigöldustöð vízerőmű– 150 MW
  • Sogsstöðvar vízerőmű– 89 MW
  • Sultartangastöð vízerőmű– 120 MW
  • Vatnsfellsstöð vízerőmű– 90 MW
  • Kárahnjúka vízerőmű– 690 MW

A Mannvit Engineering az 1963-as megalapítása óta jelentős szerepet játszik a legtöbb vízerőmű fejlesztésben. Cégünk széleskörű szolgáltatást nyújtott az izlandi nemzeti áramszolgáltatónak (Landsvirkjun-nak) a legtöbb vízerőmű létesítése során. Szolgáltatásaink közé tartoznak a mérnök tanácsadás, a projekt menedzsment és megvalósítás, a műszaki ellenőri tevékenységek és a karbantartás. A Mannvit átfogó tanácsadást nyújtott továbbá a vízerőművekhez kapcsolódó távvezetékekkel, al-állomásokkal, aknákkal, bukógátakkal és duzzasztóművekkel kapcsolatban is.

A Mannvit elkötelezett a zöldenergia-források kiaknázása-, elsősorban a geotermikus- és vízenergia hasznosítása mellett. Cégünk fő célja, hogy az ezen a területen szerzett óriási tapasztalatunkat, illetve alapos és kiterjedt szaktudásunkat bárhol a világon különböző projekteknél hasznosítsuk. A Mannvit teljeskörű szolgáltatást kínál a projektek legelső lépéseitől a legutolsóig.

További információ: 
Ómar Ö. Ingólfsson
Vízenergia, távvezetékek és energiaelosztási hálózatok ágazati vezetője
Tel. +354 422 3000

Gunnar Herbertsson
Vízenergia és gépészet ágazati vezetője
Tel. +354 422 3000